26 Eylül 2013 Perşembe

HELEN FRANKENTHALER'İN TEKNİĞİ

Helen Frankenthaler, Jacob's Ladder, 1957
Bu çalışmada ne tür şekiller görüyorsunuz?

Frankenthaler, bu eserini  yaparken bedenini nasıl kullanmış olabilir?



Helen Frankenthaler (Aralık 12, 1928 – Aralık 27, 2011) Amerikalı soyut dışavurumcu bir ressamdır. 

Savaş sonrası Amerikan resminin önemli isimlerinden biridir. Yaklaşık 60 yıl boyunca (1950 başlarından 2011’e kadar) eserlerini sergilemiştir. 

Hans Hofman, Jackson Pollock’un resimlerinden ve Clement Greenberg’den etkilenmiştir.

Frankenthaler pigmentleri terebentin ile incelttiği ve böylece incelen boyanın yüzeyde tutunamayıp astarlanmamış tuval bezi tarafından emildiği ve bezi lekelendirdiği bir yöntem(soak stain technique) geliştirmiştir. Böylece tuvalle birleşen ışıklı ve parlak renkler  elde edebilmiş ve üç boyutluluk ilüzyonunundan uzak durmuştur. Bu buluşu, sanat eleştirmeni Clement Greenberg tarafından Amerikan sanatında “sonraki büyük şey(next big thing)” olarak adlandırılan “Renk Alanı Resmi” akımının ortaya çıkmasını sağlamıştır.


Bu yöntem her boya uygulanan alanın etrafında bir hale etkisi bırakıyordu. Yöntemin boyanın içindeki terebentin nedeniyle renklerin değişmesine ve çürümeye yol açması gibi dezavantajları da vardı.

Onu çalışırken izleyebileceğiniz bu videoda tekniğini ve sanatını anlatıyor:

Frankenthaler yalnız başına resim yapmayı tercih ederdi. Asistanları yanındaysa onlara ihtiyaç duyana kadar göze çarpmayacak bir şekilde beklemelerini sağlardı.



Nature Abhors a Vacuum, 1973
Freefall,1993

“Çalışırken beni ilgilendiren şey, resmin bir kır manzarası olması ya da birilerinin onda güneşin doğuşunu görüp görmemesi değildir. Beni ilgilendiren: güzel bir resim yapıp yapmadığımdır.” 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder